Voedzame pasta met krokante linzen
Simpel. Smaakvol. Vol voedzame power.
Dit recept is een feestje voor je smaakpapillen én je lichaam. Het zit bomvol vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten – precies wat je nodig hebt om energiedips te vermijden en je lijf langdurig te voeden.
En het mooiste? Deze pasta staat binnen 30 minuten op tafel. Geen poespas, gewoon goed eten.
Ingrediënten (voor 2 personen)
150 g volkoren pasta
1 courgette, in blokjes
1 rode ui, in dunne partjes
2 flinke handen rucola
Blikje linzen
2-3 el rode pesto (liefst zonder onnodige toevoegingen – zelfgemaakt mag ook!)
1 el olijfolie
Snuf zeezout, peper, optioneel chili flakes
Eventueel: wat zonnebloempitten of geraspte pecorino als topping
Waarom dit gerecht goed voor je is:
Volkoren pasta - Rijk aan vezels en B-vitamines, waardoor je langer verzadigd blijft en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Geen crash, geen cravings – maar wél een tevreden buik.
Courgette & ui - Vol antioxidanten en licht verteerbaar. Ui ondersteunt je immuunsysteem (dankzij quercetine) en courgette is hydraterend en mild voor je spijsvertering.
Rucola - Een pittige bladgroente boordevol chlorofyl, calcium en bitterstoffen die je lever helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.
Rode pesto - Gemaakt van zongedroogde tomaten, olie, noten en kruiden. Bevat gezonde vetten, lycopeen en vitamine E – goed voor je huid, hart en hormonen.
Krokante linzen - Linzen zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten, ijzer en vezels. Door ze in de oven krokant te bakken, geef je het gerecht crunch en extra vulling. Perfect alternatief voor croutons of spekjes.
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de afgespoelde linzen erover. Besprenkel met olie, zout en eventueel wat kruiden. Rooster ze 20-25 min tot krokant. Schep halverwege om.
Kook de volkoren pasta volgens de verpakking. Giet af, maar bewaar een klein kopje kookvocht.
Bak intussen de ui en courgette kort in wat olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn.
Roer de pesto door de warme pasta, voeg eventueel wat kookvocht toe voor een romige saus.
Meng de groenten en een deel van de rucola erdoor.
Serveer in diepe borden, top af met de krokante linzen en extra rucola.