Vegetarische curry met tempeh

Tempeh curry snel op tafel!

Als je het mij vraag een van mijn favoriete recepten! Waarom? Omdat je alle soorten groenten kunt toevoegen en het altijd lekker smaakt, snel op tafel staat en weinig handelingen vergt. EN ook nog eens heel voedzaam is. Deze vegetarische curry (zonder currypasta) maak je met jouw lefrover groentes.

Wat maakt een curry een curry? De basis zit hem in de knoflook, ui en gember. Deze combinatie met kruiden maak je echt een smaakbom zonder dat het je veel werk kost.

Ingrediënten (2/3 personen):

  • 1 el kokosolie

  • 1 grote ui (gesnipperd)

  • 3 tenen knoflook (gesnipperd)

  • 1 stuk (2 cm) gember (gesnipperd)

  • 5 wortelen in plakjes

  • 1 prei in ringen

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes

  • 1 paprika in blokjes

  • 200 ml kokosmelk

  • 200 ml bouillon

  • 1 tl Garam Masala kruiden

  • 220 gram Tempeh


Bereiding:

  1. Snipper de ui, knoflook en gember. Verwarm kokosolie in een ruime pan. Voeg hier de ui, knoflook en gember toe. Fruit dit zachtjes aan.

  2. Snijd de wortelen in plakjes. Voeg deze toe aan de pan en bak het even om. Snijd vervolgens de andere groente ook in stukjes. Deze kunnen dan ook toegevoegd worden aan de pan.

  3. Nu kun je ook de kruiden toevoegen.

  4. Daarna de kokosmelk en bouillon. De groentes mogen net onder staan. Voeg anders nog een beetje extra bouillon toe.

  5. Laat dit zo’n 12 min koken.

  6. Ondertussen kun je de rijst koken en tempeh bakken in een klein laagje olijfolie.

  7. Serveer de curry in een mooi bord met de rijst en tempeh en top hem af met sesamzaadjes.


Over Tempeh

Tempeh wordt gemaakt (net als tofu) van sojabonen. Deze zijn gefermenteerd door een schimmel. Tempeh is minder bewerkt dan tofu en daarmee een gezond product, vol eiwitten, vezels en vitamines.

Wat mij betreft is tempeh een veel lekkerder product dan tofu en dus ook een goede vleesvervanger. Heerlijk in combinatie met verse groentes. En door de tempeh rustig te bakken is hij krokant en zacht. Heerlijk!

Het eiwitgehalte van tempeh is gelijk aan rundvlees. Tofu bevat minder eiwitten en kip juist meer. Dus tempeh is wat betreft eiwitten een waardevolle toevoeging. Daarnaast bevat tempeh ook vitamine en mineralen, namelijk:

  • Diverse B-vitamines

  • calcium

  • ijzer

  • fosfor

  • magnesium

  • kalium

  • zink

  • mangaan.

Gezonde keuze

Hoe meer groenten hoe beter. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Groenten kan ons lichaam heel goed verteren en haalt hier heel veel bouwstoffen uit. Daarom hebben we +500 gram per dag nodig. Helaas wordt er echt te weinig groente gegeten. In deze curry kun je helemaal losgaan, alles wat nog op moet kan eigenlijk wel in deze curry. Denk aan:

  • Spitskool

  • Witte kool

  • Paksoi

  • Spinazie

  • Courgette

  • Komkommer

  • Tauge

  • Aardappel

  • Lente ui

  • Bleekselderij

Doordat groenten bouwstoffen bevatten waar je lichaam blij van wordt, geeft het je ook een energieboost! Dit is daarom echt een PowerUp maaltijd. Bron van eiwitten, vezels, gezonde vetten en vitamines / mineralen.

Kook met meer groenten en voed je lichaam, zodat je met meer energie geniet van je dag!

Wat vind jij van Tempeh? Probeer jij binnenkort dit recept uit?

Vorige
Vorige

Oorzaak van cravings, hoe kom je er vanaf?

Volgende
Volgende

Restjes rijst? Maak deze snelle & voedzame lunch bowl met ei, miso en groente