AVG naar GAV
Hollanders kennen het eigenlijk allemaal wel: AVG (aardappels, vlees en groente). We zijn echte aardappeleters, maar waarom zijn we er zo dol op?
Aardappel is ook veelzijdige groente van bakken tot frituren, je kunt er van alles mee! En aardappels zijn ook gezond, maar zelf zet ik de aardappels op de 2de plek. Van AVG naar GAV.
Over de aardappel
De aardappel is een veelzijdige knol die al eeuwen deel uitmaakt van onze voeding. Het bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, B6, kalium, en vezels, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en energieniveau. Aardappels zijn ook rijk aan antioxidanten die beschermen tegen celbeschadiging. Een portie van 150 gram aardappel past prima in een gebalanceerd eetpatroon, mits je varieert met andere groenten en voedingsmiddelen.
De bereidingswijze maakt wel verschil in voedingswaarde: gekookte of gestoomde aardappels zijn de meest pure en voedzame opties, omdat ze weinig voedingsstoffen verliezen en geen extra vet bevatten. Gebakken of gefrituurde aardappels zijn vaak rijk aan ongezonde vetten en calorieën. Kiezen voor pure bereidingen helpt de gezonde eigenschappen van de aardappel optimaal te benutten.
Variëren met groenten
Aardappels zijn een groente en een goede toevoeging aan jouw avondeten, maar wel in combinatie met andere groentes. Eigenlijk kun je met groentes niet de mist in gaan, want elke groente heeft zijn eigen goede eigenschappen. Dus vul jouw aardappels aan met een goede portie andere groentes, zoals broccoli, wortels, of paprika. Door te variëren in je keuze van groentes, zorg je ervoor dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt en ondersteun je een gezonde darmflora.
Dit komt doordat elke groente een unieke mix van vezels, vitaminen en mineralen bevat die de diverse micro-organismen in je darmen voeden. Probeer dagelijks andere groentes te eten en streef ernaar om wekelijks zo’n 20 tot 30 verschillende soorten te eten. Deze variatie in je dieet helpt je lichaam optimaal te functioneren, versterkt je immuunsysteem, en draagt bij aan een betere spijsvertering en algehele gezondheid.
Reageert jouw lichaam op bepaalde ingrediënten?
Soms kan je lichaam heftig reageren op bepaalde ingrediënten, vooral als je darmen nog niet voldoende micro-organismen hebben die deze voedingsmiddelen kunnen verwerken. Hoe kun je dit oplossen als je wél graag van deze smaken geniet en je lichaam goed wilt voeden? Begin met het wekelijks toevoegen van een kleine hoeveelheid van het ingrediënt waar je lichaam op reageert. Zo geef je jouw darmflora de kans om geleidelijk te wennen en de juiste bacteriën op te bouwen die helpen bij de vertering. Door dit rustig en stap voor stap op te bouwen, ondersteun je je darmen en geef je ze de tijd om zich aan te passen.
Als laatste vlees
Voor mij is vlees vooral een extraatje – een toevoeging van smaak en textuur die een gerecht kan verrijken, maar zeker niet het hoofdingrediënt hoeft te zijn. Ik beschouw het als een smaakmaker die een maaltijd compleet kan maken, in plaats van de ster van het bord. Vroeger, en eigenlijk nog steeds, eet ik mijn vlees altijd rustig en bewaar ik het vaak voor het laatst, zodat ik er echt van kan genieten. Ik kan me nog herinneren hoe ik als kind aan tafel zat, mijn laatste stukje vlees zorgvuldig bewaarde terwijl anderen al klaar waren met hun bord. Vaak probeerden mijn tafelgenoten die laatste stukjes dan van me te 'pikken' ……. Tegenwoordig geniet ik nog steeds van vlees op die manier, maar vaak in kleinere porties en vooral in combinatie met groenten en andere ingrediënten. Het draait voor mij om de balans en de harmonie van smaken op mijn bord.
Ik kies voor GAV: groente, aardappels en een stukje vlees (of een plantaardig alternatief). Met deze balans bouw je aan een gevarieerde voedingsinname en een gezonde darmflora, wat uiteindelijk bijdraagt aan een gezonde binnenkant én een stralende buitenkant. Doe jij mee?