Pure liefde valentijn
14 februari, de dag van de liefde! Liefde gaat door de maag, toch? Hoe zorg je voor een dag vol lekker eten waar je geen energiedips van krijgt. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je samen weer het bed in duikt. Hieronder neem ik je mee in een overheerlijk en gezellig dagmenu!
Laten we het eerste hebben over welke stoffen je het beste op welk moment kunt gebruiken. Jouw spijsverteringssysteem werkt het beste tussen 7u en 14u met de spijsverteringsenzymen. Daarna moet je lichaam dit helemaal zelf verwerken. Dus om je energie hoog te houden kun je hier goed rekening mee houden.
Laten we hierin duiken!
Smaakvol ontbijt
Appeltaart havermout
Maak een heerlijk comfortabel smaakvol ontbijt waarmee je de dag vol energie tegemoet gaat. Een havermout ontbijt zorg voor warme verzadiging door de langzame koolhydraten.
2 kopjes havermout
2 appels
handje walnoten
kaneel
Snijd de appel eerst in blokjes en bak deze met een beetje kaneel in de pan. Maak ondertussen de havermout met warm water. Roer goed door, zodat je een romig geheel krijgt. Rooster de walnoten kort. Wil je het zoeter maken (let op de appel is ook zoet!) kun je nog wat honing toevoegen. Maak een mooi bakje op met de havermout, top het af met de appel, de walnoten en een beetje kaneel.
Zo heb je een voedzaam, smaakvol ontbijt wat bijna smaakt als een appeltaart.
Voedzame lunch
Linzensalade met gegrilde groente
Het is vrijdag dus misschien ben je vandaag tijdens de lunch niet samen. Maak dan deze salade gerust vooraf. Grill de lievelingsgroente met kruiden (tijm, paprikapoeder, olijfolie) van jouw liefde, bijvoorbeeld:
Wortel
Aubergine
Courgette
Paprika
Mix de gegrilde groente met de linzen en de sla naar wens (rucola, jonge bladsla)
Topping:
Feta / geitenkaas
Pijnboompitten / pompoenpitten / zonnebloempitten
Dressing:
2 el tahin
1 el water
peper / zout
1 tl honing
Een gezonde lunch vol eiwitten, vezels en antioxidanten.
Pindakaas snack
120 g amandelmeel (of fijn gemalen amandelen)
80 g pindakaas (100% puur, zonder toevoegingen)
40 g honing of maple siroop
50 g pure chocolade (min. 70% cacao)
Verwarm de oven voor op 185°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng het amandelmeel, de pindakaas en de honing/maple siroop in een kom tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte en steek er hartjes uit met een koekjesvorm.
Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron.
Dip de afgekoelde koekjes voor de helft in de gesmolten chocolade en laat ze opstijven op bakpapier.
Hapjes als diner
Van zalm tot kikkererwten
De avond is het moment om lekker samen te kletsen, spelletjes te doen of een goede film te kijken. Wat je ook gaat doen, deze hapjes voor het diner zorgen voor een gezellig diner met elkaar.
Geroosterde kikkererwten uit de oven
Boekweitpannenkoekjes met zalm en avocadomouse
Geroosterde wortel met rozemarijn uit de oven
Zoete aardappel frietjes met zelfgemaakte vegan mayo
Miso-aubergine met sesam & bosui
Dit hapjes diner heb ik uitgewerkt in een receptenboekje: download hem hier!