Lokaal eten, waarom wil je dit?

Een gezond eetpatroon is voor mij essentieel. Ik vind het onwijs interessant om mij hierin te verdiepen en steeds verder in te duiken. Voeding heeft zo’n grote invloed op allerlei factoren in je lichaam en hoe je je voelt. Zo speciaal en des te belangrijker is het om je bewust te zijn van wat je eet.

Daarom ben ik mij ook aan het verdiepen in de juiste plekken waar we ons eten vandaan halen. Hoe het vlees wat je eet heeft geleefd tot uit welke grond je wortels komen.

De plek waar jouw eten vandaan komt is een waardevol gegeven. Als je weet dat het uit Nederland komt, is de milieu impact lager. Daarbij kun je je afvragen hoe ons voedingsindustrie kleurmerken heeft, zodat ons eten de beste kwaliteit bevat. Maar daar zij ook genoeg twijfels over. Als het kan, probeer ik biologische producten te kopen, zodat je ergens het vertrouwen hebt dat het beter is en zonder gifstoffen is bespoten.

Lokale plekken in Zwolle

In Zwolle heb je verschillende locaties waar je lokale, biologische, verantwoorde producten kunt kopen en deze wil ik graag met je delen!

  • Ontdek meer informatie op hun website: stadslanderijen.nl/home

  • Het biologisch melkveebedrijf ligt aan het Roodhuizerpad in Zwolle, achter het Isala ziekenhuis. In de boerderijwinkel kun je middels zelfbediening 24/7 verse producten van eigen erf kopen.

  • Bij deze winkel zijn meerdere lokale boeren uit de regio verbonden en deze producten vind je hier.

    Meer info? https://uwstadsboer.nl


Waarom zo moeilijk?

Lokaal, verantwoord en puur eten, dat wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Sinds de opkomst van de supermarkt en nu natuurlijk ook thuisbezorgd heb je de mogelijkheid om in snelheid alles tot je beschikking te hebben. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan toch? Dat is wel wat onze maatschappij momenteel vertegenwoordigd. Hoe jammer ook. Op zoveel vlakken missen we de aandacht en verdieping. Daarom krijg ik al helemaal de vlinders om hier meer mee te doen. Hoe leuk is het om er met elkaar een uitje van te maken. Om samen een weekmenu te maken waar je echt van kunt genieten en je ook nog eens goed bij voelt.

Hoe kunnen we beiden werelden combineren? Met meer aandacht op verbinding met elkaar en het eten?

Waar loop jij tegenaan als je beter, gezonder wil eet? Tijd? Gemak? Verslavingen? Niet weten hoe? Ingewikkeld?

Zo maken we het makkelijker

Hoe doe ik mijn best? 100% alles bij lokale winkels halen, dat lukt mij ook niet altijd, ook al wil ik dat al te graag. Daarom begin ik klein. Wat zijn voedingsmiddelen die ik bij een lokale winkel kan halen?

  • Eieren / en vlees - deze haal ik bij de boerderijwinkel bij ons 5 min fietsen vandaan

  • Brood - bij de bakker (vers brood van de Lidl is ook goed)

  • Plantaardige melk - wil ik zelf maken

  • Groentes - haal ik zo veel mogelijk in het seizoen bij de supermarkt

  • Kruiden - onlangs De SmaakTuijn ontdekt

  • Sausjes - maak ik zo vele mogelijk zelf (denk aan smaakmakers: sesamolie, sojasaus, tomatenpuree, honing, mosterd, olijfolie)

  • Vlees - van de slager. Het is zoveel lekkerder! Daarbij eten we meer peulvruchten en noten als vervanger.

Daarbij maak ik er een uitje van. Koop ik iets extra’s voor mijzelf als ik bij een boerderijwinkel ben en ik iets lekkers zie. Maakt het extra leuk!

Vorige
Vorige

Zelf Granola maken

Volgende
Volgende

Spinazie orzo met paprika uit de oven